maanantai 29. marraskuuta 2010

Banoffee

Viime viikonlopun jälkiruoka oli tämä ulkomailla maistettu hassu kakku, jota en ole koskaan muistanut itse tehdä. Siis ennen tätä. Tässä jälkiruoassa kuuluu oikeaoppisesti olla murotaikinapohja. Toinen vaihtoehto, jota laiskuuteen vedoten itsekin sovelsin, on tehdä pohja digestivekekseistä ja rasvasta. Tällöin tarvitset n. 250 g digestivekeksejä muruina ja 100 g rasvaa. Sekoita nämä, levitä tasaisesti vuokaan ja laita koko hoito jääkaappiin jähmettymään.

Tässä nyt kuitenkin ohje muropohjineen kaikkineen. Muropohjan ohjeen nappasin Kinuskikissalta, jonka blogia Google tarjoaa näköjään aina leivonta-asioissa. De facto standardiksi on kyseinen blogi jo muodostunut siis.

täyte
1 tlk (397 g) kondensoitua maitoa
3 banaania
2 rkl sitruunamehua
2 dl kuohukermaa
1-2 rkl sokeria
kaakao- tai pikakahvijauhetta koristeluun

Irrota maitotölkistä etiketti ja laita avaamaton tölkki kiehuvaan veteen kattilaan. Tölkin tulee olla kokonaan veden peitossa. Keitä miedolla lämmöllä 3 tuntia. Huolehdi riittävästä veden määrästä kattilassa keittämisen aikana.

Tässä välissä ehdit tehdä pohjan. Tee joko digestivekeksipohja tai murotaikinapohja seuraavan ohjeen mukaan.

muropohja
125 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Vaahdota sulatettu rasva ja sokeri. Vatkaa muna sekaan. Sekoita keskenään kuivat aineet ja sekoita ne sitten taikinaan. Painele taikina tasaiseksi kerrokseksi irtopohjavuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa n. 10-13 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä ennen täyttämistä.

Ota 3 tunnin jälkeen maitopurkki pois kattilasta ja anna sen jäähtyä hieman. Tunninkin odottelun jälkeen kannattaa olla varovainen tölkkiä avattaessa. Tee ensin varovasti pieni reikä, jotta enin paine pääsee pois ja jatka vasta tilanteen rauhoituttua. Avaa tölkki ja sekoita sieltä löytyvä toffee hyvin. Kaada pohjan päälle ja laita jääkaappiin kovettumaan.

Vaahdota kerma ja mausta se sokerilla. Voit käyttää maustamiseen myös pikakahvijauhetta, jos sinulla jostain käsittämättömästä syystä on sellaista käden ulottuvilla. Kuori ja viipaloi banaanit. Lorauta banaaniviipaleiden päälle sitruunamehua, jotta ne eivät ala tummua.

Irrota pohja varovasti vuoasta. Lado banaaniviipaleet hieman jähmettyneen toffeen päälle. Lisää lopuksi banaanien päälle kermavaahto. Koristele banoffeen juuri ennen tarjoilua sihtaamalla päälle kaakao- tai pikakahvijauhetta (jos sinulla jostain käsittämättömästä syystä on sellaista).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...