maanantai 4. maaliskuuta 2013

Popcornjäätelöä

Kesällä tuli maisteltua Lintsin Kattilan Midhill-hampurilaisravintolassa popcornpirtelöä. Vaikka paikka muuten oli kökkö, oli pirtelö hyvää. Naminam. Siksipä uuden Glorian Ruoka & Viini-lehden tarjoama popcornjäätelöohje päätyi heti testattavaksi.



popcornit
1 rkl rypsiöljyä
1/2 dl maissinjyviä

jäätelö

3 1/2 dl kuohukermaa
5 dl täysmaitoa
1/2 tl suolaa
4 huoneenlämpöistä munankeltuaista
3/4 dl sokeria

Valmista ensin popcornit. Laita öljy ja maissit kattilaan ja lämmitä kannen alla kunnes kaikki jyvät ovat pamahtaneet.

Sitten tehdään jäätelö. Laita kerma, maito, suola ja popcornit kattilaan ja kiehauta. Ota pois liedeltä ja anna makujen tasaantua 1 tunnin ajan. Siivilöi sitten popcornit pois puristellen mahdollisimman paljon nestettä talteen. Popcornit ovat tässä vaiheessa biojätettä.

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Kuumenna maito-kermaseos kiehumispisteeseen. Kaada ohuena nauhana koko ajan vatkaten keltuais-sokerivaahdon sekaan. Kaada seos kattilaan ja lämmitä miedolla lämmöllä kunnes seos paksuuntuu. Jäähdytä hyvin ja valmista jäätelöksi jäätelökoneen ohjeen mukaan.

Lehden ohjeessa ei käytetty jäätelökonetta. Jos siis haluat kokeilla ilman härveliä, voit toimia seuraavasti. Kaada seos pakastimen kestävään astiaan, peitä kelmulla ja laita pakastimeen. Sekoita lusikalla tunnin kuluttua. Jätä pakastimeen vähintään 6 tunniksi. Ota huoneenlämpöön muutama minuutti ennen tarjoamista.

Kuten Ben & Jerry jäätelöreseptikirjassaan sanovat, auttaa pieni määrä suolaa estämään jäätelön kohtuutonta kovettumista ja jäähileytymistä pakastuksen aikana. Näkyi tepsivän: muutaman tunnin pakastamisen jälkeen jäätelökoneella valmistamani jäätelö oli suoraan pakastimesta palloiksi pyöriteltävän pehmeää. Rakenne oli juuri sellainen kermaisen pehmeä kuin kaupan teollisesti ilmalla täytetyissä jäätelöissä. Tässä siis voisi olla mahdollisuuksia saada kelvollinen rakenne aikaiseksi ilman jäätelökonettakin.

Summa summarum tämä oli varsin mielenkiintoinen ohje. Lopputulos oli varsin makoisa. Alkuperäinen ohje ehdotti tarjoilemaan tämän popcornien, suolapähkinöiden, kinuskikastikkeen sekä kermavaahdon kanssa. Ainakin tuo kinuskikastike voisi tosiaan toimia hyvin, kun jäätelö itsessään on kevyesti suolainen. Suolapähkinöitä en tähän ehkä itse laittaisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...