keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Vadelma-maapähkinä brownie

Tämä idea lähti Ben & Jerryn Peanut Butter Me Up-jäätelöstä. Otin pohjaksi Glorian Ruoka & Viini-lehdessä joskus olleen salmiakki-vadelma brownien ohjeen. Vaimoke on sitä tehnyt aina silloin tällöin, mutta ei nähtävästi enää koskaan tämän blogin elinaikana, kun ohjetta ei täällä ole. Piti ihan kyseinen lehti kaivaa kirjahyllystä esille. Avaruusasemalaiset olivat tätä samaa tehneet, joten alkuperäinenkin ohje on netissä olemassa.


Suosittelen myös tuota alkuperäistä brownieta kokeilemaan, se on superhyvää. Tässä on vähemmän suklaata, kun korvasin osan maapähkinävoilla. Samoin pekaanipähkinät on korvattu maapähkinöillä. Suola jäi pois, koska maapähkinävoi on suolaista.

150 g tummaa suklaata
175 g voita
1 dl maapähkinävoita
3 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
2 dl kuorittuja maapähkinöitä
2 dl vadelmia (tuore tai pakaste)
tomusokeria koristeeksi

Sulata suklaa vesihauteessa yhdessä voin kanssa. Ota pois lämmöltä ja sekoita maapähkinävoi joukkoon. Lisää myös sokerit ja kananmunat hyvin sekoittaen. Siivilöi vielä joukkoon jauhot. Rouhi pähkinät ja lisää ne sekä vadelmat taikinan joukkoon. Sekoita varovasti, kunnes taikina on tasaista.

Paista 175-asteisessa uunissa leivinpaperilla vuoratussa vuoassa noin 40 minuuttia. Brownie on valmis, kun se on keskeltä vielä vähän tahmea, mutta ei enää liian löysä. Anna jäähtyä ennen leikkaamista. Koristele tomusokerilla.

Alkuperäisen ohjeen paistoaika oli puoli tuntia, mutta tämä vaati nyt vähän enemmän. Siksi laitoin tuohon 40 minuuttia arvioksi. Kannattaa tarkkailla tulosta välillä, eikä vain luottaa kelloon. Alkuperäisessä ohjeessa oli 200 g voita. Sillä määrällä tästä tuli turhan rasvaista, mikä nyt ehkä brownien tapauksessa voi kuulostaa vähän paradoksaaliselta. Sanoisin, että tuo ohjeeseen kirjaamani 175 g voita riittää hyvin. Onhan tuo maapähkinävoikin varsin rasvaista.

Lopputulos oli erittäin pähkinäinen. Vadelma olisi kuulemma saanut maistua enemmänkin. Minun mielestäni se kuitenkin tuli sieltä sopivasti läpi. Vaimokkeen lisäksi myös työkaverit joutuivat taas koekaniineiksi. Näkyi maistuvan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...