sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Jäädytetty mansikka-pistaasikakku

Tämmöinen ohje oli keväällä Glorian Ruoka & Viini-lehdessä (3/2013). Kokeileminen on jäänyt mansikoiden odotuksen myötä juhannuksen korvalle asti. Nytkään en saanut hankittua kotimaisia mansikoita, joten ruotsalaisiin oli kakussa tyytyminen. Hyvää tuli silti.


mansikkasose
8 dl tuoreita mansikoita
3 rkl sokeria
1 rkl balsamiviinietikkaa

tuorejuustotäyte
2 dl kuohukermaa
200 g tuorejuustoa
1/2 sitruunan mehu
1 dl turkkilaista jogurttia
1/2 dl sokeria
2 dl tuoreita mansikoita
2 rkl juoksevaa hunajaa

pohja
n. 9 savoijardikeksiä
1 1/2 dl täymehutiivistettä

lisäksi
4 dl suolattuja kuorellisia pistaasipähkinöitä
5 dl tuoreita mansikoita

Huuhtele mansikat ja poista kannat. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää sokeri ja balsamico. Maista ja lisää mausteita tarvittaessa. Vuoraa suorakaiteen muotoisen vuoan sisäpinta tuorekelmulla. Kaada puolet mansikkasoseesta pohjalle ja jäädytä pakastimessa vähintään 15 minuuttia. Itse pidin vartin pakastimessa, mutta enemmän olisi tarvinut, sillä ei ollut vielä ehtinyt kokonaan jäätyä.

Kuori odotellessa pistaasit ja valmista täyte. Vaahdota kerma kuohkeaksi ja lisää tuorejuusto, jogurtti ja sokeri. Lisää 1 1/2 dl kuorittuja pistaaseja. Loput säästetään koristeluun.

Lusikoi tuorejuustotäyte jäätyneen mansikkasoseen päälle täplittäin. Täytä kolot mansikkasoseella. Painele pestyjä mansikoita sekaan sinne tänne. Suuret mansikat kannattaa pilkkoa lohkoiksi. Valuta joukkoon hunaja. Koristeellisemman leikkauspinnan kakkuun saat, jos pyöräytät täytettä haarukalla sieltä täältä.

Kasta keksit mehussa n. 20 sekuntia molemmin puolin. Painele keksit vuokaan täytteen päälle tiiviiksi pohjaksi. Vuoan koko sanelee tarvittavien keksien määrän. Vedä kelmun reunat suoriksi ja anna kakun jäähtyä pakastimessa vähintään 6 tuntia, mieluummin yön yli.

Kasta vuoka ennen tarjoamista kuumaan veteen, jotta kakku irtoaa nätisti. Kumoa kakku tarjoiluvadille ja irrota kelmu. Anna kakun sulaa n. 45 minuuttia huoneenlämmössä ennen tarjoilua. Koristele pistaaseilla ja mansikoilla.

Tuo 45 minuutin sulatus ei riittänyt minulla yön yli pakastimessa olleelle kakulle. Tunninkin jälkeen oli varsin kohmeinen esitys. Siinä se kuitenkin lautasella suli ja hyvää oli. Onneksi ei ollut kiire minnekään. Varsin näyttävä oli tämä myös, vaikka ensimmäisen mansikkasoseen jäädytysvaiheen jäljiltä sose olikin vielä turhan juoksevaa. Tämän takia täyte sekoittui väkisinkin kakun pinnaksi tarkoitetun soseen kanssa ja pinnasta tuli valko-punakirjava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...