keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Suklainen portviini-luumukakku

Tämmöinen ohje oli Glorian Ruoka & Viini-lehdessä tässä aiemmin syksyllä (numero 6/2013). Vaimoke sitä tilasi synttärikakuksi. Ohje oli sen verran työlään kuuloinen, että innostuin oitis. Ihan kelvollinen oli lopputulos, vaikka en nyt tämmöisten suklaisten kakkujen suuri ystävä itse olekaan.


Kakku koostuu muutamasta komponentista. Kaikkiaan paras lopputulos syntyy, jos aloitat hommat kaksi päivää ennen h-hetkeä laittamalla kuivatut luumut likoamaan. Myös kakkupohja kannattaa paistaa kaksi päivää ennen, jotta se ehtii jäähtyä ennen täyttämistä. Täyttäminen taas kannattaa tehdä päivää ennen tarjoilua mahdollisimman mehukkaan lopputuloksen varmistamiseksi.

Ohjeeseen tein taas ne perusmuuntelut, eli käytin vain kuohukermaa ja maustetut tuorejuustot maustoin itse perustuorejuustosta. Alkuperäisessä ohjeessa siis oli vispikermaa siellä sun täällä ja luumujen täytteessä sitruunatuorejuustoa. En nähnyt varsinaista syytä käyttää valmiiksi esanssilla maustettua tuorejuustoa, kun puolikkaan sitruunan mehu oli joka tapauksessa jäämässä yli. Mehun kun sotki maustamattomaan tuorejuustoon, oli sitruunatuorejuusto valmis. Tadaa. Olipas taas hirmuisesti vaikeampaa näin.

kakkupohja
100 g tummaa suklaata (vähintään 70%)
4 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl maissitärkkelysjauhoa
1 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

täytetyt kuivatut luumut
100 g kivettömiä kuivattuja luumuja
1/2 dl vettä
1/2 dl tawny-portviiniä
1 kanelitanko
1 suikale luomusitruunan kuorta

sokerikiille
2 1/2 dl sokeria
4 rkl vettä

täyte
1 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
1 tl luomusitruunan kuorta raastettuna
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 sitruunan mehu
50 g pistaasipähkinöitä

tuoreluumuhillo
500 g tuoreita punaisia luumuja
1 1/4 dl ruokosokeria
1/2 dl vettä
1/2 dl tawny-portviiniä
1 kanelitanko
1/2 sitruunan mehu
125 g hillosokeria

kakun kostutusliemi
luumujen liotusliemi
1/2 dl tawny-portviiniä

kakun täyte
4 dl kuohukermaa
1 dl turkkilaista jogurttia
4 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

koristeluun
murskattuja pistaasipähkinöitä

1. päivä
Laita ensin kuivatut luumut likoamaan. Sekoita vesi ja portviini. Lisää luumut, kanelitanko ja sitruunan kuori. Laita yöksi jääkaappiin.

Valmista sitten kakkupohja. Vaahdota munat ja sokeri. Sulata puolet suklaasta ja rouhi toinen puoli veitsellä. Sekoita kuivat aineet sekä suklaarouhe ja lisää nämä muna-sokerivaahtoon. Lisää lopuksi sulatettu suklaa. Kaada halkaisijaltaan n. 20 cm voideltuun irtopohjavuokaan ja paista 180-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia. Anna kakun jäähtyä seuraavaan päivään ennen leikkaamista.

Valmista seuraavaksi tuoreluumuhillo. Laita sokeri, vesi, portviini ja kanelitanko kattilaan. Keitä noin 10 minuuttia, kunnes tuloksena on siirappimainen liemi. Poista kanelitanko kattilasta. Lisää luumut ja sitruunamehu. Keitä 10 minuuttia. Ota puolet pehmenneistä luumuista pois käytettäväksi kakun täytteenä. Lisää hillosokeri kattilaan ja keitä vielä 15 miuuttia. Soseuta ja jäähdytä. Laita luumut sekä hillo jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää.

2. päivä
Valmista ensin luumujen täyte. Sekoita sitruunan mehu tuorejuustoon ja notkeuta tuorejuusto reippaasti sekoittamalla. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla sekä sitruunan kuorella. Sekoita kermavaahto ja tuorejuusto. Ota kuivatut luumut pois nesteestä. Säästä neste kakun kostutukseen. Sekoita sokerikiilteen ainekset kattilassa ja keitä kuultavaksi. Kasta luumut sokerikiilteessä ja nosta leivinpaperille erilleen toisistaan. Pursota pursontinpussin avulla täyte luumujen sisälle. Luumuissa on pursotukseen sopiva reikä, josta kivi on otettu pois.

Sekoita kakun jogurttitäyte. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon turkkilainen jogurtti ja sokerit. Jos luumujen täytettä jäi yli, sekoita se jogurttitäytteen sekaan.

Leikkaa kakkupohja kolmeksi kerrokseksi. Sekoita kostutusliemeksi luumujen liotusneste ja portviini. Kostuta alimmainen kakkupohjan kerros pullasudin avulla. Levitä pohjan päälle luumuhilloa. Levitä hillon päälle puolet keitetyistä luumuista. Lisää näiden päälle 1/4 jogurttitäytteestä. Laita päälle toinen kerros, kostuta ja täytä samoin kuin edellinen kerros. Lisää lopuksi päälle ylin kerros. Levitä sen päälle loppu jogurttitäyte. Koristele täytetyillä luumuilla ja pistaasipähkinöillä.

Luumuaika ei nyt ole parhaimmillaan, joten jouduin tyytymään niihin luumuihin mitä kaupasta satuin saamaan. Erityisen mehukasta tavaraa ei ollut tarjolla, mutta makua noistakin nyt sain kohtalaisesti irti, kun niitä portviinissä ja sokerissa keittelin. Portviininä käytin marraskuun Lissabonin reissulta mukaan tarttunutta 20-vuotiasta tawnya. Myös lehden artikkelissa suositeltu Kopken puolikkaassa pullossa Alkossa myytävä 20-vuotias tawny käy varmasti oikein hyvin. Kakkuun lurautettu port käy hyvin myös kakun kanssa tarjottavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...