maanantai 16. kesäkuuta 2014

Raparperipiiras

Sain käsiini Savoyn keittiöpäällikkö Kari Aihisen jälkiruokaleivonnaisohjeen. Tällä tehtyä piirasta oli tarjottu Savoyssa lounaalla jälkiruoaksi. Oli kuulemma hyvää. Pakkohan tätä oli kokeilla.


Alkuperäinen ohje oli varmaankin ravintolaympäristöön viritetty, sillä siitä syntyi epämääräisesti n. 1 1/2 uunipellillistä. Meillä kaasu-uunissa pelti on vieläpä vähän tavallista 60 cm levyisen normaaliuunin peltiä vähän pienempi, joten ohje olisi varmaankin riittänyt kahteen pellilliseen. En halunnut ihan niin paljoa piirasta, joten yritin skaalata ohjetta semmoiseen pyöreään vuokaan sopivaksi. Neljäsosalla sain ihan kelvollisen määrän taikinaa. Alkuperäisessä ohjeessa pohjataikinaa olisi tosin pitänyt olla n. 2 cm paksuudelta vuoassa, mutta minulla jäi noin puoleen tästä. Vaan 2 cm paksuinen olisikin kohonnut yli vuoasta uunissa, joten tähän astiaan tämä oli passeli määrä.

pohja
1 kananmuna
93 g sokeria
1/4 dl voisulaa (n. 40 voita sulatettuna)
3/4 dl kermaa
125 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

n. 2 vartta raparperia
sokeria

muruseos
19 g voita
0,4 dl sokeria
0,4 dl vehnäjauhoja

Tee ensin pohjataikina. Vatkaa kananmunia kulhossa ja lisää joukkoon sokeri pienissä erissä. Vatkaa, kunnes vaahto on kuohkeaa. Lisää joukkoon voisula ja sekoita. Seuraavaksi lisää kerma ja sekoita jälleen. Siivilöi joukkoon keskenään sekoitetut vehnäjauhot ja leivinjauhe. Levitä taikina tasaiseksi voideltuun pyöreään piirakkavuokaan. Pyörittele pilkotut raparperit sokerissa ja levitä pohjan päälle.

Nypi muruseoksen aineet käsin kulhossa muruseokseksi. Ripottele muruseos piiraan päälle. Paista piirasta 200-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia. Piirakka saa olla vielä vähän kostea uunista otettaessa.

Alkuperäistä en ole maistanut, joten en voi verrata omaan tuotostani siihen. Varmasti oli Aihisen keittiön tulos parempi, mutta ei ollut paha tämäkään. Pohja kohosi uunissa sopivasti niin, että raparperit upposivat siihen. Jos pohja olisi ollut paksumpi, olisi toki pohja korostunut enemmän, mutta nyt tästä tuli raparperisempi eli hapokkaampi. Voisin tehdä toistekin. Vaniljakastike käy kaveriksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...