perjantai 26. kesäkuuta 2015

Salmiakkiseeprakakku

Tämä kakku oli niin iso hitti tuossa keväällä, että salmiakkimikseri loppui apteekin tukusta. Myös reseptin lähde, Kinuskikissan nettisivut, menivät nurin. Ei jäänyt vaihtoehtoja, kokeiltava oli.


En uskaltanut laisinkaan sooloilla, vaan yritin seurata ohjetta niin tarkasti kuin pystyin. Kakku onnistui hämmentävän hyvin ulkonäkönsä puolesta, joskin pientä nurisemista onnistun aina löytämään. Kakku vähän tahriintui leikatessa, joten kuvista tuli pikkuisen rumia. Tai siis semmoisia kuin niistä minulla aina tulee.

pohja
250 g dominokeksejä
50 g voita
1 rkl Apteekin salmiakki -mikseriä
1/2 dl kaakaojauhetta

salmiakkikiisseli
5 liivatelehteä
2 1/2 dl Apteekin salmiakki -mikseriä
2 1/2 dl vettä
2 rkl sokeria
1/2 dl maissitärkkelystä

vaniljatäyte
8 liivatelehteä
650 g täyteläistä vaniljajogurttia
700 g maitorahkaa
2 tl vaniljasokeria
1/2 dl sokeria
1 dl vettä

Edellä oikeastaan vähän narrasin väittäessäni, etten sooloillut mitään. Tokihan korvasin vaniljatäytteessä mainitun "vaniljavanukasta tai vaniljan makuista jälkiruokarahkaa" pelkällä maitorahkalla ja vaniljasokerilla. En vain ymmärrä, miksi pitäisi maksaa ylimääräisistä lisäaineista, kun aidolla aineella voi maustaa itse. Närkäs närkäs.

Vaan sitten asiaan. Sitähän tässä riittää. Ensin valmistellaan vähän. Vuoraa 24 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla ja voitele vuoan reunat öljyllä. Ravistele mikseripulloa hyvin, että väri sekoittuu tasaisesti.

Murskaa keksit ja sulata voi. Sekoita voisula keksimurun joukkoon, lisää salmiakkimikseri ja kaakaojauhe. Painele seos tasaisesti vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin odottamaan.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Laita eri komponenttien liivatelehdet eri astioihin. Eli toiseen astiaan 5 ja toiseen 8 lehteä.

Sitten tehdään salmiakkikiisseli. Sekoita kattilassa salmiakkimikseri ja vesi. Lisää keskenään yhdistetyt maissitärkkelys ja sokeri. Kuumenna liedellä, kunnes seos pulpahtaa kerran. Siirrä pois lämmöltä. Lisää 5 liivatelehteä. Nosta kattila takaisin levylle ja kuumenna, kunnes jälleen pulpahtaa kerran. Laita kattila jäähtymään kylmään vesihauteeseen. Sekoittele välillä, ettei kiisseli paakkuunnu. Kiisseli on valmista, kun se on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi.

Seuraavaksi on vaniljatäytteen vuoro. Sekoita vaniljajogurtti ja rahka sekä vaniljasokeri vatkaimella. Lisää sokeri. Odottele tarvittaessa, kunnes salmiakkikiisseli on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi. Kuumenna vaniljatäytteen vesi kiehuvaksi ja sulata siihen lionneet 8 liivatelehteä. Sekoita vaniljatäytteeseen.


Sitten onkin vuorossa jännin vaihe eli täytteiden kaataminen vuokaan. Tämä on oikeasti varsin helppoa. Kaada aluksi vähän vaniljatäytettä vuoan keskelle. Kaada tämän jälkeen vähän salmiakkikiisseliä vaniljatäytteen päälle, edelleen vuoan keskelle. Jatka keskikohtaan kaatamista vuorotellen, kunnes kaikki täyte on käytetty.

Ideana siis on kaataa vuorotellen täytteitä pieniä määriä. Musta täyte työntää vaaleaa kohti reunaa ja päin vastoin. Näin syntyvät ne renkaat. Kaatamiskorkeudella on ilmeisesti jotain merkitystä raitojen muodostumiseen. Kaadoin itse varsin matalalta, jotta osuisin edes suunnilleen keskelle. En osaa ihan tarkasti hahmottaa, mikä olisi muuttunut, jos olisin kaatanut korkeammalta.


Liivatteen määrä kauhistutti aluksi kovasti. Siis 13 liivatelehteä yhteen kakkuun! Lopputuloksena on varsin näyttävä kakku, mutta makunsa puolesta tämä oli kyllä valtaisa pettymys. Tarjoaminen mansikkamelban kanssa vähän pelasti tilannetta, mutta tällaisenaan maku on jotenkin valju. Osa kakkua maistaneista tykkäsi kovasti, osa oli samaa mieltä minun kanssani. Perisuomalaiseen tyyliin haukuin toki ensin itse leivonnaiseni ennen tarjoamista, millä voi toki olla jotain yhteyttä palautteeseen. Epäilen joka tapauksessa, että en tee tätä enää toiste.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...