tiistai 25. elokuuta 2015

Feta-lihapullat ja coucous

Tässä taas uusi poiminta Henri Alénin hienosta kirjasta Vuoden keittokirja. Tässä ruoassa on vähän tekemistä arkiruoaksi, mutta vaivannäkö kyllä palkitaan.


feta-lihapullat
2 kevätsipulia
100 g fetajuustoa
1 kananmuna
400 g naudan paistijauhelihaa
1 rkl tomaattipyrettä
2 tl Worcestershire-kastiketta
1/2 dl silputtua lehtipersiljaa
suolaa ja mustapippuria

couscous
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 rkl oliiviöljyä
3 dl kasvislientä
3 dl couscousryynejä
1 kurkku
1 prk (365 g) kypsiä kikherneitä
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
10 Kalamata-oliivia
ripaus juustokuminaa
1 rkl hienonnettua minttua
suolaa ja mustapippuria

Ensin tehdään lihapullat. Silppua kevätsipulit ja murskaa fetajuusto. Sekoita sipuli ja feta jauhelihan joukkoon yhdessä kananmunan kanssa. Lisää tomaattipyre, Worcestershire-kastike ja lehtipersilja. Mausta suolalla ja pippurilla. Suolaa ei fetan suolaisuuden takia tarvita todellakaan paljoa. Muotoile pyöryköiksi ja paista pannulla tai uunissa. Grillikin käy.

Sitten tulee couscous. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli. Lämmitä oliiviöljy kattilassa. Kuullota sipuleita noin minuuttia. Lisää kasvisliemi ja anna kiehahtaa. Lisää couscousryynit ja sekoita hyvin. Ota kattila pois levyltä ja pane kansi päälle. Jätä couscous turpoamaan.

Poista kurkusta siemenet ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Valuta ja huuhtele kikherneet. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Huom: luomusitruuna sopii parhaiten, tavallinen pitää pestä todella hyvin kuumalla vedellä. Hienonna oliivit.

Kun couscous on turvonnut noin viisi minuuttia, sekoita se irtonaiseksi haarukalla. Lisää kurkku, kikherneet, oliivit, raastettu sitruunan kuori ja mehu sekä minttu. Mausta juustokuminalla, suolalla ja pippurilla.

Tämä ruoka oli hyvää ja se sopi myös syötäväksi vielä seuraavanakin päivänä. Couscous toimii sekä lämpimänä että kylmänä. Kirjassa huomautetaan, että se toimii ruokaisana salaattina sellaisenaakin. Näin varmasti onkin. Kirjassa myös vinkataan, että tälle ruoalle syntyy kiva kastike kreikkalaisesta jogurtista, kun sen maustaa sitruunalla ja mintulla. Tätä en tosin itse kokeillut. Kastike kyllä varmasti puolustaa paikkaansa, sillä ruoka on ehkä hieman kuivahko tällaisenaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...