tiistai 15. joulukuuta 2015

Luumujuustokakku

Tätä hieman jouluista juustokakkua on meillä tehty aiemminkin. Ohje oli jäänyt kuitenkin tallentamatta ja vaati hieman etsiskelyä, jotta alkuperäinen resepti saatiin esille. Ohje on alunperin Ruokalasta, mutta enää sitä ei sieltä löytynyt. Onneksi ohje oli kuitenkin taltioitu myös Mau!kas ruokablogiin.


Tälläkin kertaa leipurina toimi parempi puolisko, joka meillä yleensä vastaa näistä juustokakkuhommista. Alkuperäiseen ohjeeseen verrattuna lisättyä tuli vain vähän voita pohjaan ja luumuhilloa täytteeseen. Alkuperäisen ohjeen luumuhillomäärällä tuli kovin mautonta, joten pieni lisä oli tarpeen.

pohja
15 kpl degestivekeksejä
1/2 dl sokeria
1 1/2 tl kanelia
70 g voita
1/2 dl vahvaa kahvia

täyte
400 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
4 kpl liivatelehtiä
1 1/4 dl luumuhilloa
2 rkl appelsiinimehua
2 dl kuohukermaa
1 tl neilikkaa

Homma alkaa pohjasta. Murskaa keksit ja sulata voi sekä keitä kahvi. Sekoita kaikki pohjan ainekset keskenään ja painele tasaiseksi pohjaksi irtopohjavuokaan, jonka pohja on peitetty leivinpaperilla. Laita vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Laita liivatelehdet kylmään veteen. Vaahdota kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään tuorejuusto, luumuhillo, sokerit sekä neilikka. Kuumenna appelsiinimehu kiehuvaksi. Purista vesi pois liivatelehdistä ja liuota ne kuumaan appelsiinimehuun. Lisää liivatelehdet ohuena nauhana koko ajan sekoittaen tuorejuustoseokseen. Lisää kermavaahto joukkoon ja sekoita varovasti tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää sokeria tarvittaessa. Kaada täyte pohjan päälle irtopohjavuokaan ja tasoita. Laita jääkaappiin hyytymään muutamaksi (3-4) tunniksi.

Tarjolle laittaessasi irrota kakku vuosta. Pyöräytä veitsellä vuoan reunoja pitkin, jotta kakku ei hajoa vuokaa avattaessa. Voit koristella kakun halutessasi vaikkapa kaakaojauheella. Meillä tyydyttiin talouden viimeisen kanelitangon ja muutaman tähtianiksen uhraamiseen koristeiksi.

Tämä oli edelleenkin hyvä kakku. Varmasti tätä tulee nyt tehtyä useamminkin näin joulun tienoilla, kun on ohjekin jemmassa. Pohjan kaneli ja täytteen neilikka yhdessä tuottavat vahvasti piparkakkuisia mielleyhtymiä. Yhdistelmästä tuli jopa mieleen piparkakkujen käyttäminen pohjassa digestivekeksien sijaan. Mau!kas ruokablogin kirjoittaja oli tämän onneksi puolestamme kokeillut ja totesi huonommaksi vaihtoehdoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...