keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Donburi-kulho

Kaikenlainen kulhohässäkkä tuntuu olevan nyt kovasti suosittua. Tai ainakin kaikissa ruokalehdissä näin väitetään. Päätinpäs kokeilla Glorian Ruoka & Viini -lehden numeron 1/2016 kannessa ollutta donburi-ohjetta.


Donburi on japanilainen kulhosta tarjottava ruoka, jossa kulhon pohjalla on riisiä ja sitten päällä joko kalaa tai lihaa pataruokamaisesti valmistettuna. Tässä ohjeessa ei ole riisiä, eikä haudutteluja harrasteta. Eli siis mopo keulii vähän eri suunnille kuin alkuperäisessä donburissa, mutta eipä anneta sen haitata.

Ohjeessa on ideana käyttää pääraaka-aineena joko vihreitä soijapapuja tai lohta. Minä päätin vähän sooloilla ja tein pikkuisen molempia. Ihan hyvin toimi ohje näinkin.

400 g ruodotonta lohifilettä
tai
3 1/2 dl vihreitä soijapapuja (pakaste)

marinadi
2 tl inkivääriä
3/4 dl soijakastiketta
1 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl vettä
2 tl seesamiöljyä

sushiohra
2 1/2 dl esikypsytettyjä ohrasuurimoita
1 l vettä

etikkakastike
1/2 dl riisiviinietikkaa
3 rkl sokeria
1 tl suolaa

lisäksi
2 verigreippiä
2 kypsää avokadoa
2 kevätsipulia varsineen
3 dl salaattipinaattia
100 g siitakesieniä (tai herkkusieniä)
2 rkl seesaminsiemeniä
paistamiseen öljyä

Ensin tehdään marinadi. Sekoita ainekset. Jos käytät papuja, lisää ne jäisinä kiehuvaan veteen ja keitä 2-3 minuuttia ja jäähdytä kylmän veden alla. Jos käytät kalaa, paahda sen pinta nopeasti kaasutohottimella tai paistamalla kuumalla pannulla öljytilkassa. Tarkoitus ei ole kypsentää, vaan vain saada pintaan väriä. Leikkaa kala 1 cm viipaleiksi. Laita kala ja/tai soija marinoitumaan tunniksi jääkaappiin.

Kiehauta etikkakastikkeen ainekset pienessä kattilassa. Anna jäähtyä.

Keitä ohraa kannen alla miedolla lämmöllä 30 minuuttia välillä sekoittaen. Valuta kypsä ohra lävikössä ja siirrä takaisin kattilaan. Sekoita joukkoon jäähtynyt etikkakastike.

Kuori verigreipit, irrota hedelmäliha kalvojen väleistä lohkoiksi. Kuori avokadot, poista kivi ja kuutioi. Leikkaa kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi. Pese ja kuivaa pinaatti.

Viipaloi sienet. Lähikauppa ei taaskaan yllättänyt positiivisesti, joten käytin herkkusieniä. Paista sieniä öljyssä kuumalla pannulla 1 minuutti, käännä sienet ja lisää pannulle seesaminsiemenet. Paista vielä 1 minuutti, kunnes seesaminsiemenet ovat kauniin ruskeita.

Kasaa annokset kulhoihin. Pohjalle tulee ohraa, päälle muut ainekset. Voit valuttaa lopun marinadin joukkoon tai tarjota erikseen kastikkeena.

Oikeaa donburia en ole koskaan maistanut, joten en osaa sanoa kuinka paljon tämä maistuu sellaiselta. Hyvää tämä joka tapauksessa oli. Parempi puolisko totesi, että tämä on parhaita kokeiluja pitkään aikaan. Voisin arvella, että tulemme kokeilemaan tätä toistekin. Nuo vihreät soijapavut ovat ihan kivoja, välillä voisi tehdä tästä ihan puhtaan kasvisversionkin siis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...